måndag 2 februari 2009

Den som kan äta får ingen mat!

Idag läser jag i dn.se, att Försäkringskassans regler kring personlig assistans, har blivit hårdare. De ställer allt högre krav på den assistansberättigade och risken är väldigt stor att de drar ner eller tar bort hjälpen från en.
Den stackars jävel som på egen hand kan föra maten till munnen, bedöms inte ha grundläggande behov av hjälp vid måltider. Men hallå! Om man inte kan laga maten, inte skära maten eller ställa fram den, är man då inte i behov av hjälp? Tror de att bara för att man kan föra en gaffel till munnen så klarar man sig själv? Det här gör mig mörkrädd. 
Många som kan äta föra gaffeln till munnen, gör det med stor ansträngning. De skakar och spiller. Behöver de inte hjälp vid måltiden?
Försäkringskassans nya regler innebär i praktiken att den som kan föra gaffeln till munnen inte får någon mat och får man ingen mat så dör man ju. Tydligen ska man aldrig få känna sig trygg.
Försäkringskassan har naturligtvis fått kritik för det här. Efter det har de skrivit in i sin vägledning att hänsyn måste tas i specifika fall, Jag undrar vad som menas med det.
I en kammarrättsdom från Stockholm konstateras att man bara ska beviljas assistans vid måltider om man saknar förmåga att föra maten till munnen.
Hur tänker Försäkringskassan? undrar jag. Vad händer med dem som kan äta själva? Ska de svälta ihjäl?

Inga kommentarer: